Xin Yan

Thèse de Xin Yan (2022-2025)

Développement de produits à base d'insectes comestibles destinés à la consommation humaine pour les marchés chinois et européens : une approche multicritères prenant en compte la sécurité alimentaire, la formulation du produit et l'optimisation du processus durable (Encadrement Géraldine Boué, Vanessa Jury (GEPEA), Michel Federighi (ENV Alfort)

 

 

Xin-Yan.jpg
Xin Yan

Développement de produits à base d'insectes comestibles destinés à la consommation humaine pour les marchés chinois et européens : une approche multicritères prenant en compte la sécurité alimentaire, la formulation du produit et l'optimisation du processus durable.

 

 

 

Valorisation :

  • Misery, B., L. Brulé, R. Djema, X. Yan, V. Le Cozic, G. Baudouin, M. Federighi and G. Boué 2025. Investigating the microbial dynamics of hermetia illucens powder throughout rearing and processing: An integrated approach using cultural and metabarcoding methods. Foods 14(13): 31. https://doi.org/10.3390/foods14132161
  • Brulé, L., B. Misery, G. Baudouin, X. Yan, C. Guidou, C. Trespeuch, C. Foltyn, V. Anthoine, N. Moriceau, M. Federighi and G. Boué 2024. Evaluation of the microbial quality of Hermetia illucens larvae for animal feed and human consumption: Study of different type of rearing substrates. Foods 13(10). https://doi.org/10.3390/foods13101587
  • Yan, X., M. Federighi, J. M. Cappelier, V. Jury and G. Boué 2024. Consumer acceptance of different insect-based foods: a cross-cultural study in China and France. Journal of Insects as Food and Feed: 1-19. https://doi.org/10.1163/23524588-00001090
  • Yan, X., S. Laurent, M. Federighi, G. Boue and V. Jury 2023. Processing edible insects into powders: a review of available processes and potential microbial inactivation methods. Journal of Insects as Food and Feed 9(3): 325-338. https://doi.org/10.3920/jiff2021.0203
  • Yan, X., S. Laurent, I. Hue, S. Cabon, J. Grua-Priol, V. Jury, M. Federighi and G. Boue 2023. Quality of Tenebrio molitor powders: Effects of four processes on microbiological quality and physicochemical factors. Foods 12(3): https://doi.org/10.3390/foods12030572.

.