IAFP 2016

2016 IAFP European Symposium on Food Safety

29 mars 2016

Athènes, Grèce

L'UMR Secalim a participé au Symposium européen sur la sécurité des aliments organisé par IAFP à Athènes

L'UMR Secalim a organisé deux symposiums :

  •  un symposium organisé par Nabila Haddad  (Umr Secalim) et Muriel Guyard (ANSES, Ploufragan) sur les stratégies de contrôle des pathogènes alimentaires avec un focus sur Campylobacter en abattoir

avec 3 intervenants :

1-    Muriel Guyard-Nicodème
ANSES, Hygiene and Quality of Poultry and Pork Products Unit, 22440 Ploufragan, France
Epidemiology of Campylobacter in the broiler production chain in France

2-    Pedro Medel
IMASDE AGROALIMENTARIA, S.L, Calle Nápoles, 3, 28224 Pozuelo de Alarcon, Madrid, Spain
An update state-of-the-art about the different methods to control Campylobacter in broilers: the European project CAMPYBRO

3-    Manuel Saint-Cyr
INRA, UMR 1014 Secalim (Food Safety and Microbiology Unit), Nantes, 44307, France
Use of potential probiotic strains to reduce Campylobacter jejuni in broilers: recent developments using Lactobacillus salivarius SMXD51

Pour plus d'informations : https://iafp.confex.com/iafp/euro16/webprogram/Session3416.html

  • un symposium organisé par Marie-France Pilet (Umr Secalim) et Luca Cocolin (University of Turin-DISAFA) sur les interactions microbiennes et leur lien avec la sécurité des aliments

3 interventions :

1-The Concept of Bioprotection: Microbial Interactions for Safer Foods

Luca Cocolin, University of Turin-DISAFA; Valentina Alessandria, University of Turin-DISAFA; Paola Dolci, University of Turin-DISAFA; Kalliopi Rantsiou, University of Turin-DISAFA

2-Protective Bacteria: An Option to Control Listeria monocytogenes in Seafood Products
Marie-France Pilet, UMR SECALIM, INRA, Oniris

3- New Insights on the LAB-Staphylococcus aureus Interaction: A Transcriptomic Approach
Luís Augusto Nero, Universidade Federal de Viçosa; Gabriela Nogueira Vicosa, University of Turin-DISAFA; Luca Cocolin, University of Turin-DISAFA

Pour plus d'informations : https://iafp.confex.com/iafp/euro16/webprogram/Session3358.html

  • Deux communications orales :
    •  A Quantitative Microbiological Exposure Assessment Model for Bacillus cereus Group IV in Couscous Consumed on a Weekly Basis or during Collective Events

Ziane Mohammed, Centre universitaire de Ain témouchent; Ivan Leguerinel, Université de Brest; Jeanne-Marie Membré, INRA, UMR 1014 Secalim

    • Meta-analysis of the Inactivation Effect of High Hydrostatic Pressure on Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Salmonella enterica

Sandrine Guillou, LUNAM University, Oniris, UMR 1014 Secalim; Aude-Marine Makowski, LUNAM University, Oniris, UMR 1014 Secalim; Jeanne-Marie Membré, INRA, UMR 1014 Secalim

Pour plus d'informations : https://iafp.confex.com/iafp/euro16/webprogram/Session3427.html

Contact: changeMe@inrae.fr

Date de création : 11 septembre 2023